Perinteistä lauantaimenua varten jälkiruokaa miettiessäni tajusin, etten ole koskaan tehnyt marenkia. Päätin tarttua haasteeseen, lueskeltuani ensin reseptiikkaa ja kuinka marenki pitää tehdä juuri oikein, jotta se ei mene pilalle. Luin myös siitä, miten kuluneet muoviastiat ovat huokoisia ja saattavat olla huomamaatta hieman rasvaisia, mikä on ehdoton ongelma valkuaisten vaahdottamisen kannalta. Tartuinkin metalliseen leivontakulhoon ja huomasin todella nopeasti, miten hyvin valkuaiset vaahtoutuivat napakaksi vaahdoksi siinä. Kannattaa siis olla huolellinen siinä, ettei vaahdotusastiassa tai vaikkapa vatkaimissa ole pisaraakaan vettä tai rasvaisuutta. En myöskään huomannut, että marengin paistaminen olisi ollut mitään rakettitiedettä. Näin ollen muillekin asiaa epäileville tiedoksi, marengin tekeminen itse on oikeasti varsin helppoa. Ja nämä ihanat minikakut olivat aivan älyttömän herkullisia! Kermavaahto antaa pientä kosteutta rapealle marengille ja tuoreet marjat makua ja hapokkuutta. Kinuskikastike kruunaakin kokonaisuuden. Tästä tuli uusi oma lempparini jälkiruokien osalta!
Ainekset (3 hengelle):
3 valkuaista
2dl sokeria
2dl kuohukermaa, vaahdotettuna
0,25 dl sokeria
mansikoita
karhunvatukoita
kinuskikastiketta
Aloita valmistamalla marenki hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kuumenna uuni valmiiksi 120-asteiseksi. Erottele valkuaiset keltuaisista varovaisesti, jotta pisaraakaan keltuaista ei eksy valkuaisten joukkoon. Vaahdota valkuaiset metallikulhossa kovaksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ja valkuaisvaahto ei valu. Lisää sokeri vaahdon joukkoon ruokalusikallinen kerrallaan ja koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja levitä valkuaisvaahtoa sen päälle haluamasi kokoisia kökköjä. Minimarenkikakkua varten tarvitset jokaista syöjää kohden kaksi isompaa ja kaksi hieman pienempää marenkia. Lisää pellille myös pari pientä vaahtokokkaretta, näiden avulla marengin kypsymisen tarkkailemin on helpompaa. Laita marenki uuniin ja anna paistua noin 1,5 tuntia. Marenki on kypsää, kun se tuntuu pinnalta kovalta ja on painoltaan kevyttä. Kun marenki on kypsää, nosta pelti pois uunista ja anna marenkipalojen jäähtyä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua. Kasaa ja koristele kakut juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokeri sen joukkoon. Nostele annoslautasille ensin isompi pala marenkia ja levitä sen päälle kermavaahtoa ja marjoja. Lisää pienempi marenkipala niiden päälle ja annostele taas kermavaahtoa sen päälle. Koristele marjoilla ja kaada lopuksi päälle kinuskikastiketta. Tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti