Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

maanantai 9. marraskuuta 2015

Seesaminsiemenillä kuorrutettua tonnikalanfileetä

Olen joitakin kertoja aiemminkin kokannut tällä samalla reseptilla tonnikalanfileetä, jota ainakin Citymarketista ja Stockmannilta tuntuu saavan säännöllisesti. Ensimmäisellä kerralla onnistuin ensikertalaisen tuurilla pihvien kanssa, toisella kerralla ne ehtivät kypsyä hieman liikaa ennen kuin sain annokset pöytään asti. Sen vuoksi lähdinkin tällä kertaa liikkeelle siitä, että pihvit otetaan käsittelyyn vasta aivan viimeisenä, kun kaikki muu on täysin valmista. Meistä kun ei kumpikaan ihastunut miltei läpikypsiin tonnikalapihveihin, sen verran muistuttaa maku siinä kohtaa sitten jo ihan vaan purkkitonnikalaa. Tällä kertaa laskelmointi ja varovaisuus kannatti, pihveistä tuli kypsyysasteeltaan aivan täydellisiä! Yleensä poimin viinit annosteni kylkeen omin avuin, mutta olin edellisviikon perjantaina Alkossa hienoisen kiireen kanssa hakemassa lauantaimenuni alkuruuaksi tarjoilemiani blinejä varten samppanjaa ja samalla reissulla tuli mieleeni kysäistä Alkon myyjältä viinivinkkiä pääruualle. Kerroin annoksen sisältävän seesaminsiemenillä kuorrutettua tonnikalan fileetä chili-inkiväärikastikkeella ja myyjän suositus oli Sartorin Marani Appassimento 2013. Viini ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta ajattelin olla rohkea ja kokeilla. Ja pakko myöntää, viini toimi erittäin hyvin mausteisen voimakkaan, kuitenkin yksinkertaisen ihania makuja sisältävän annoksen kanssa! Kannattaa siis hyödyntää myyjien osaamista, ainakin meillä tämä suositus oli aivan nappivalinta. Alkuperäinen resepti tähän annokseen löytyy täältä.



Ainekset: (2 hengelle)

300g tonnikalan fileetä, 2 pihviksi leikattuna
seesaminsiemeniä
seesamöljyä
ripaus mustapippuria

Salaatti:
2 kurkkua, ohuesti siivutettuna
2 avokadoa, kuutioituna
ruukku tuoretta ruohosipulia, hienonnettuna
kourallinen cashew-pähkinöitä, hienonnettuna
limen mehu

Kastike:
punainen chili, hienonnettuna
3 cm tuoretta inkivääriä, raastettuna
2 rkl seesamiöljyä
limen mehu
3 salottisipulia, hienonnettuna
75g tomusokeria
1,25 dl riisiviinietikkaa
2 rkl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta

Kuumenna pienessä kattilassa 2 rkl seesamiöljyä. Kuullota inkivääriä, salottisipulia ja chiliä siinä pari minuuttia. Lisää joukkoon sokeri ja riisiviinietikka ja sekoita huolellisesti. Kiehauta kastiketta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja lisää 2 rkl vettä pannulle. Sekoita ja kiehauta uudelleen. Laske levyn lämpöä ja sekoita joukkoon soijakastike, kalakastike ja limen mehu. Sekoita huolellisesti ja anna kastikkeen makustua sammutetun (mutta yhä lämpimän) levyn päällä. Tee salaatti sekoittamalla sen ainekset keskenään. Kurkuista saa oikein ohuita siivuja juustohöylän avulla. Anna salaatin olla huoneen lämmössä sen aikaa, kun valmistat tonnikalapihvit. Levitä matalalle lautaselle seesaminsiemeniä ja raasta mustapippuria myllystä niiden joukkoon. Kääntele seesaminsiemen-pippuriseoksessa tonnikalapihvejä niin, että ne on kauttaaltaan kuorrutettu seoksella. Kuumenna seesamöljyä pannulla keskilämpöä kuumemmalla ja paista tonnikalapihveihin paistopinnat joka puolelle. Huomioi, että tonnikala jatkaa kypsymistä sen jälkeenkin, kun se on otettu paistoalustalta pois. Jotta pihvit ovat kauniin mediumeja vielä tarjoiltaessakin, paista niitä vain n. minuutti per pinta. Paiston jälkeen nosta pihvit leikkuualustalle ja anna vetäytyä sen aikaa, kun annostelet salaattia lautasille. Siivuta tonnikala annoksiin ja kaada reilusti kastiketta pihvien ja salaatin päälle. Tarjoile annos heti, kuivan ja hapokkaan valkoviinin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti