Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

torstai 5. marraskuuta 2015

Blinit

Blinejä on tullut syötyä joitakin kertoja, mutta itse en niitä ole koskaan tehnyt. Ja koska mieheni ei muistanut, että olisi koskaan blinejä syönyt, vaikka mätiä kyllä, päätin tarttua haasteeseen ja kokeilla, saako niistä itse yhtä hyviä, kuin mitä muualla on syönyt. Sen verran muistelin jostain kuulleeni, että aitoon ja alkuperäiseen reseptiin kuuluu olut, joten poimin meidän käyttöön juuri sellaisen reseptin, johon oluttakin kuului. Lettupannukin tuli hankittua, koska sellaista ei meiltä entuudestaan löytynyt. Heirolilta löytyy hyvä lettupannu, jossa kupit ovat hieman tavallista pannua syvemmät ja sen vuoksi myös blinien paistaminen sujuu kyseisellä pannulla varsin mainiosti. Kaupassa arvuuttelin pitkään muikun ja siian mädin välillä, kumpaa ottaisin. Kallistuin lopulta muikun mätiin, siinähän mädin maku on voimakkaampi, kuin siian mädissä. Blinit maistuivat oikeinkin mainiolle, joskin tällä taikinamäärällä niitä tuli niin reilusti, että ylikin jäi vaikka kuinka ja paljon. Toimiva resepti kuitenkin, jos on illallisvieraita, eivätpä ainakaan lopu kesken! Lämpöisten blinien kylkeen kylmää samppanjaa ja elämys on täydellinen!



Ainekset: (4 hengelle)

20g hiivaa
4 dl kevytmaitoa
2,5 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
3 rkl voita, sulatettuna
1,5 dl keskiolutta
ripaus ruususuolaa
(voita paistamiseen)

100g mätiä
120g smetanaa
punasipuli, hienonnettuna
(koristeeksi tilliä tai ruohosipulia)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon puolet molemmista jauhoista ja anna taikinan tekeytyä yön yli huoneenlämmössä. Lisää taikinaan keltuaiset, loput jauhot, voisula, olut ja suola. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen. Hienonna tässä välissä punasipuli oikein hienoksi. Kuumenna blini- tai lettupannu ja lisää jokaiseen paistokoloon pieni nokare voita. Kun pannu on kuuma, paista blinit kypsäksi. Tarjoile blinit lämpiminä lisukkeiden ja kylmän samppanjan kera. Juomasuositukseksi poimin viime kesän Ranskan reissulla paremmin tutuksi tulleen Charles Mignonin samppanjan, pieni perheyritys, joka valmistaa kymmenen hengen voimin joka vuosi miljoona pulloa samppanjaa. Suosittelen!

Charles Mignon Premium Reserva Brut 1er Cru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti