Olen toistuvasti törmännyt kaupassa muita hevi-osaston antimia ostaessani viikunoihin. Ja joka kerta kun niitä on ihastellut, on hyllyssä ollut tyrkyllä runsaasti isoja ja selvästi kypsiä yksilöitä. Jostain luin aikoja sitten, kun viikunoita ensimmäisen kerran käytin, että kypsän yksilön tunnistaa siitä, että se on selvästi kädessä painavan tuntuinen, mutta pinnaltaan yhä hieman napakka. Jos pinta on kovin pehmoinen, viikuna on auttamatta ylikypsä. Sillä ohjesäännöllä olenkin onnistunut ostamaan joka kerta täydellisiä, heti käyttökelpoisia viikunoita. Kertaalleen jo pääsin näitä ihania hedelmiä hyödyntämään, kun käytin niitä rapujuhliemme alkuruuassa, mutta eipä niistä tuolloin vielä saanut tarpeekseen. Lauantaille kun rakentelin taas perinteistä kolmen ruokalajin menua, ajatus alkuruuasta päätyi helppoihin leipäsiin. Hiukan muuttelin tuttua reseptiä helpommaksi ja sain päähäni kokeilla viikunoita leipien päällä. Mozzarellaraasteen tein tuoreesta mozzarellapallosta, mielestäni kaupan mozzarellaraasteet eivät ole läheskään niin hyviä. Ja jälleen kerran viikunoille löytyi uusi käyttökohde, ne maistuivat ihanalta tässä suolaisen ja makean yhdistelmässä.
Ainekset: (2 hengelle)
3 siivua leipää, puolitettuna
3 rkl punaista pestoa
3 rkl oliiviöljyä
iso viikuna, lohkottuna
3 siivua ilmakuivattua kinkkua, puolitettuna
kourallinen mozzarellaraastetta
tuoretta basilikaa, silputtuna
ripaus mustapippuria
ripaus balsamicoa
Siivuta leipä ja puolita siivut. Sekoita pesto ja oliiviöljy keskenään ja levitä seosta jokaisen leivän pintaan. Laita peston päälle puolikas siivu ilmakuivattua kinkkua, viikunanlohko ja ripottele päälle reilusti mozzarellaraastetta. Raasta myllystä ripaus mustapippuria leiville ja laita leivät 180-asteiseen kiertoilmauuniin n. 10 minuutiksi. Leivät ovat valmiit, kun mozzarella on sulanut kauniisti. Ota leivät uunista ja ripottele päälle basilikaa ja balsamicoa. Tarjoile heti kylmän, kuivan samppanjan kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti