Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Ruisleivän korvikkeeksi hapanleipää Moilaksen jauhoseoksesta

Tämän reseptin laitan tänne talteen ihan vain itseäni varten. Niin siinä kävi, että eräänä päivänä toimistolla kollega teki kahvihuoneessa aamupalaksi Reissumies -ruisleipää, juustolla, leikkeellä ja tuorekurkulla. Ja se tuoksu, se oli huumaava. Gluteenivammani puhjettua ruis on luonnollisesti jäänyt kokonaan pois ruokavaliostani ja olenkin voinut vain seurata vierestä, kun kotonakin muut perheenjäsenet nauttivat ihanista, tuoreista ruisleivistä. Tuon töissä sattuneen ruisleipäepisodin myötä päätin tutustua gluteenittomien jauhojen mahdollisuuksiin. Kaupan hyllystä vastaan tulikin Moilaksen Hapanleipä jauhoseos ja päätin rohkeasti kokeilla, voisinko sen avulla löytää gluteenittoman korvaajan ruisleivälle. Paistovaiheessa kodissamme leijaili huumaava leivän tuoksu, mieskin sitä kehui aivan uskomattoman hyväksi. Ja kun leivät viimeinkin tulivat uunista ulos, hieman jäähtyivät ja sain ensimmäiset leivät lautaselle ja pääsin maistamaan; olin sanoinkuvailemattoman onnellinen! Leivät olivat todella hyviä ja aivan täydellisiä korvikkeita "oikealle" ruisleivälle! Näitä leivotaan meillä varmasti usein, niin paljon tykkäsin ruisleivästä, silloin kun sitä vielä syömään pystyin. Alkuperäinen resepti on Moilaksen Hapanleipä jauhoseos -paketin kyljestä. Moilaksen gluteenittomia tuotteita olen kehunut aiemminkin ja jatkan samalla linjalla, ne helpottavat gluteenitonta elämää huomattavasti ja ennen kaikkea, ovat aidosti maistuvia!



Ainekset: (6 "Reissumiestä")

5,5dl kädenlämpöistä vettä
25g tuorehiivaa
7 dl Moilaksen Hapanleipä jauhoseosta

Murustele tuorehiiva veden joukkoon syvään kulhoon ja sekoita huolellisesti, jotta hiiva liukenee veteen. Lisää sekaan jauhot muutamassa osassa, koko ajan sekoittaen. Jos taikina jää kovin tahmeaksi, lisää hieman jauhoja. Sekoita vatkaimella taikinakoukkujen kanssa taikinaa nelisen minuuttia. Muotoile 6 kpl mahdollisimman saman kokoista "Reissumiestä" leivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle. Peitä leipäset liinalla ja anna kohota mahdollisimman lämpimässä paikassa 40 minuuttia. Kuumenna uuni 250-asteiseksi ja paista leipäsiä uunissa n. 40 minuuttia. Ainakin meillä on niin tehokas uuni, että lämpö kannattaa puolen tunnin jälkeen pudottaa 225-asteiseksi, jotta leipien pinta ei tummu liikaa. Paistoajan tultua täyteen, anna leipien vetäytyä n. 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti