Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Gluteeniton mansikkapiiras

Taannoin meille oli tulossa vieraita, joille halusin tarjoilla jotain itsetehtyä kahvin kera. Koska vieraat olivat tulossa työpäivän jälkeen, piti tarjottavan olla yksinkertaista ja nopeaa valmistaa, mutta mausta ei haluttu tinkiä. Ja jotta pystyin itsekin leipomuksesta nauttimaan, päädyin tekemään tarjolle laitettavan piiraan gluteenittomana (ja laktoosittomana). En ollut aiemmin tehnyt gluteenitonta piiraspohjaa pelkästä gluteenittomasta kaurajauhosta, mutta päädyin tätä kokeilemaan, kun en viitsinyt lähteä hakemaan gluteenitonta pullajauhoseosta, josta aiemmin olen makean piirakan pohjan tehnyt. Pohja oli erinomainen, taikina maistui tavallisille kaurakekseille ja siihen kun yhdisti makoisan vaniljakreemi-kermatäytteen ja tuoreet kotimaiset mansikat, niin piiras katosi parempiin suihin ja vauhdilla. Kaikkineen erittäin onnistunut kokeilu!



Ainekset: (4-6 hengelle)

Pohja:
5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
150g voita
1,25dl sokeria
1 kananmuna

Täyte:
2dl vaniljakreemijauhetta
6dl vettä
2dl kuohukermaa (laktoositon)
0,5dl sokeria

Mansikoita

Aloita valmistamalla pohja. Sekoita kaurajauhot ja leivinjauhe keskenään. Sulata voi ja lisää sen joukkoon ensin sokeri ja kananmuna ja sekoita huolellisesti. Lisää tähän seokseen myös jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina on kovin valuvan tuntuista, lisää pieniä määriä kaurajauhoja, kunnes taikinasta tulee hieman paksumpaa. Levitä taikina 25-27cm halkaisijaltaan olevan pyöreän foliovuuan pohjalle ja reunoille. Taikina turpoaa uunissa, joten pohjan päälle kannattaa laittaa paistohelmiä/-papuja tai kuten meillä tehtiin; pienempi foliovuoka johon laitettiin muutama creme brulee -vuoka painoksi. Näin pohja pysyy muodossaan, eikä turpoa muodottomaksi. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kypsymistä kannattaa seurata säännöllisesti, jotta reunat eivät pääse tummumaan liikaa. Kun pohja on kypsä, ota se uunista ja anna jäähtyä. Valmista sillä välin vaniljakreemi sekoittamalla kreemijauhe ja vesi keskenään tasaiseksi seokseksi. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja lisää vaniljakreemi kermavaahdon joukkoon. Vaniljakreemiä kannattaa lisätä muutamassa erässä kermavaahdon joukkoon ja maistaa seosta varmuuden vuoksi, jotta mausta ei tule liian hallitseva. Kun piiraspohja on jäähtynyt kunnolla, täytä se kermaseoksella ja siirrä jääkaappiin asettumaan vähintään puoleksi tunniksi. Koristele juuri ennen tarjoilua reilulla määrällä puolitettuja mansikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti