Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

perjantai 28. marraskuuta 2014

Karitsankaretta minttu-chilikastikkeella ja bataattirösteillä

Asiaa kun tarkemmin ajattelen, huomaan olleeni aiemmin kovin ahdasmielinen raaka-aineiden suhteen. Yksi ahdasmielisyyteni uhreiksi joutuneista pääraaka-aineista on lammas. Tokihan sitä oli tullut syötyä, mutta joka kerta se maistui mielestäni liian villaiselta. Sitä mukaa kun itsevarmuus keittiössä on kasvanut, olen löytänyt myös varmuutta kokeilla sellaisia aineksia, joiden omaan suuhun sopivuudesta en ole aivan varma ollut. Ja voi mitä makuelämyksiä olenkaan päässyt makustelemaan sen myötä! Lampaan osalta taika on siinä, että maustaa sen omien mieltymysten mukaan, ominaismakua kuitenkin liiaksi häivyttämättä. Meillä tämä toimii, enemmän kuin hyvin! Kareiden alkuperäinen resepti löytyy täältä ja bataattiröstien resepti täältä. Ja kuten arvatakin saattaa, tätäkin reseptiä on meillä kokattu monet kerrat uudestaan. Kareita kannattaa varata useampi kuin yksi, jos tarjolla on vain pääruokaa. Meillä nämäkin on nautittu osana menua, jolloin yksi kare on riittävä.


Ainekset: (2 hengelle)

1 kare, kyljyksiin leikattuna
2 rkl kalakastiketta
2 yksikyntistä valkosipulia, hienonnettuna
3 rkl tuoretta, hienonnettua minttua

Kastike:
2 rkl palmusokeria
2 rkl seesamöljyä
0,6 dl riisiviinietikkaa
1 lime, mehu ja kuori
1 rkl kalakastiketta
1 punainen chili
2 salottisipulia
2 ruukkua tuoretta minttua

Röstit:
450 g bataattia, raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
2 kynttä valkosipulia, hienonnettuna
2,5 dl parmesaania (lastuina tai raasteena)
mustapippuria

Aloita tekemällä lampaalle marinadi. Sekoita keskenään kalakastike, hienonnettu valkosipuli ja minttu. Hiero seos huolellisesti kyljysten pintaan ja laita ne jääkaappiin marinoitumaan n. tunniksi. Tee tällä välin bataattiröstit. Kuumenna kiertoilmauuni 180-asteiseksi. Pese bataatit ja raasta ne kuorineen karkeaksi raasteeksi. Sekoita isossa kulhossa bataattiraaste, oliiviöljy, valkosipuli ja parmesan ja raasta joukkoon reilu ripaus mustapippuria. Muotoile seoksesta "pihvejä" ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Nosta tässä vaiheessa kyljykset huoneenlämpöön jääkaapista. Kypsennä röstejä 15-25 minuuttia, kunnes saavat väriä. Varo polttamasta röstejä reunoilta. Peitä röstit fooliolla siihen asti, että kyljykset valmistuvat.

Vaihda uunin asetus kiertoilmalta tavalliseksi ja kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kun uuni on lämmennyt, kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista kyljyksiä 1-2 minuuttia per puoli. Siirrä kyljykset uunivuokaan ja kypsennä niitä uunissa vielä 6-8 minuuttia. Tämän jälkeen nosta uunivuoka pois uunista ja anna kyljysten vetäytyä viitisen minuuttia. Sillä välin lisää kastikkeen ainekset syvään kulhoon ja survo ne sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Asettele tarjolle bataattiröstit ja kyljykset ja kaada kastiketta reilusti annosten päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti