Gluteenittomia reseptejä vuodesta 2016 alkaen!

perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän kunniaksi kakkua

Itsenäisyyspäivää on hyvä juhlistaa kakun kera. Siitä syystä leivoinkin meille tummalla sokerikakkupohjalla olevan, hopeatoffeekarkeista tehdyn lakritsitäytteisen kakun. Kakkupohja ja täyte ovat yhdeltä suosikkisivustoiltani leivonnan osalta, eli Kinuskikissalta. Tein Kinuskikissan ohjeista poiketen 3 munan tumman sokerikakkupohjan, koska käytin hieman pienempää, 18cm kakkuvuokaa.



Kakkupohja:

3 kananmunaa
sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
voita ja korppujauhoja kakkuvuokaa varten
(lämmitä uuni valmiiksi 175 asteeseen)

Täyte: (kastike kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla)

1 pussi Hopeatoffee-karkkeja
2dl kuohukermaa
2,5 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kakkupohjan kostutukseen:

1,5dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kakun koristelu:

500g valkoista sokerimassaa
sinistä elintarvikeväriä

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (itse laitoin kakkuvuuan pohjalle voipaperin ylimääräisen tummumisen estämiseksi). Riko munat juomalasiin ja mittaa saman verran sokeria toiseen juomalasiin. Kaada sokeri kulhoon ja kaada juomalasin pohjalle kaakaojauhe. Lisää tähän lasiin vehnäjauhoja ja perunajauhoja siten, että vehnäjauhoja on 50-75% koko jauhomäärästä, käyttäen edelleen mittana lasia, jossa kananmunat ovat. Lisää jauhojen päälle 2 teelusikallista leivinjauhetta. Sekoita jauhot lusikalla tai haarukalla sekaisin. Kaada kananmunat sokerien kanssa samaan kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Vaahto on hyvää, kun vatkaimista valuva seos jää hetkeksi kuviona vaahdon pinnalle. Siivilöi munavaahdon joukkoon jauhoseos pienissä erissä ja kääntele sen vaahdon joukkoon nuolijan avulla. Kaada seos kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kumoa kakkupohja ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

Laita kuohukerma ja karkit kattilaan ja sulata karkit kerman joukkoon miedolla lämmöllä. Kun karkit ovat sulaneet kokonaan, nosta seos levyltä, kaada kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Siirrä kastike mieluiten yön yli jääkaappiin jäähtymään. Kun kastike on jäähtynyt kunnolla, vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa myös lakritsikastike vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään ja sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe.

Kostuta kakkupohja maito-vaniljasokeriseoksella. Täytä kakun kerrosten välit lakritsivaahdolla sekä laita kakun päälle ja sivuilla ohut kerros lakritsivaahtoa, jotta sokerimassa pysyy hyvin kakun pinnalla. Kauli sokerimassa levyksi ja aseta se kakun päälle. Leikkaa reunoilta ylimenevä osuus pois ja värjää se osa sokerimassasta elintarvikevärillä siniseksi. Asettele siniset osat Suomen lipun mukaisesti valkoisen massan päälle. Ja näin on siniristikakku valmis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti